søndag den 17. juli 2011

Grillet Bornholmerhane, ovnbagte grøntsager og rødvinssauce


I går fik vi et rigtigt lækkert aftenmåltid, nemlig grillstegt Bornholmerhane, ovnbagte grøntsager og rødvinssauce. 
Hanen købte jeg for noget tid siden. Den er købt fersk, og var på tilbud i den lokale Super Bruges. Jeg lagde den i fryseren, og blev enig med mig selv om, at når den skulle spises, skulle den laves på grillen - og det blev den så i aftes.
Det er første gang, vi har smagt hane, så vi var lidt spændte på, hvordan kødet smagte i forhold til almindelig kylling. Men jeg må sige, det bestemt ikke var en skuffelse. Kødet er mere fast end på en kylling, og den virker mindre fed. Der er samtidig mere struktur i kødet, og det har en dybere smag. Alt i alt lækkert kød, og den blev virkelig mør efter god tid i grillen. 
Da den er noget større end en kylling, havde jeg ikke meget idé om, hvor lang tid, den skulle have i grillen. Men med et stegetermometer var det jo ingen sag. Hvor lang tid den skal have i grillen, kan jeg ikke rigtig sige. Vi brugte genbrugskul, og grillen blev derfor ikke så varm, og det tog derfor længere tid, end det ville gøre, hvis der var brugt nye kul.
I drypbakken under hanen blev der lagt løg, hvidløg, gulerødder, timian og rosmarin. Til sidst blev der hældt rødvin i, og så var der basis for en lækker rødvinssauce. Da saucen så skulle laves, blev indholdet fra bakken siet, der blev tilsat ribsgele, kyllingefond og lidt madlavningsfløde.
Vi fik et fad med grøntsager til, og alt i alt var det som sagt et rigtigt lækkert måltid.

Indholdet i dryp bakken

Hanen klargjort og nu lagt i grillen

Grøntsagsfadet er klar til at komme i ovnen

.... og efter at have nydt duften i en lille time er grøntsagerne klar

Den lækre, møre og saftige hane er nu klar til at blivet parteret


Grillet Bornholmerhane, ovnbagte grøntsager og rødvinssauce

Hanen og rødvinssauce


1 stk. Bornholmerhane
Salt og peber
1 - 2 citroner
Frisk timian
Smør

Rødvin
Løg
Hvidløg
Gulerødder
Frisk timian og rosmarin
Kyllingefond
Ribsgele
Madlavningsfløde

Hanen skylles både ind og udvendigt. Sidder der lidt små rester af fjer, skal de fjernes. Duppes tør med noget køkkenrulle ind og udvendigt, og drysses med salt indvendigt.
Der kommes lidt friske timian kviste ind i hanen, og den fyldes ud med citroner. 
Smelt lidt smør og kryder det med salt og peber. Pensel herefter smøret i et tyndt lag på hanen. Denne proces kan undlades, men det er smøret, der giver det virkelig sprøde skind.

Lav en drypbakke med løg, hvidløg der er knust ved at banke dem med siden af knivbladet, gulerødder, frisk timian og rosmarin. Hæld til sidst rødvin ved.

Kuglegrillen forberedes til inddirekte varme.
Placer hanen på en stegholder med drypbakken under. Placer et stegetermometer i hanen, og lig nu låget på grillen. Nyd nu duften fra grillen og forbered grøntsagerne.
Når hanen har den rette temperatur, tages den af grillen. Kyllingen parteres.
Indholdet fra drypbakken sies og hældes i en lille gryde. Kog op og tilsæt ribsgele. Når ribsgelen er smeltet tilsættes lidt kyllingefond og madlavningsfløde, og saucen smages til med salt og friskkværnet peber. Jævn evt. saucen lidt, hvis den er for tynd.

Ovnbagte grøntsager 

Kartofler
Gulerødder
Hvidløg
Skalotteløg
Frisk timian
Olie
Salt og friskkværnet peber

Jeg brugte nye kartofler, og valgte derfor ikke at skrælle dem - de blev blot skyllet og evt. små mærker i kartoflen skåret fra. Herefter blev de delt til mundrette stykker. Gulerødderne skylles og skæres i passende stykker. Hele hvidløgsfed pilles. Skalotteløg pilles og deles evt i mindre stykker.
Alle grøntsagerne blandes i et ovnfast fad sammen med frisk timian, olie, salt og friskkværnet peber.

Stilles i en forvarmet ovn på 225 grader. De skal have ca. 45 min - alt efter hvor store stykker kartofler og gulerødder er i. 

Ingen kommentarer: